Pražské Živé chrámy 2011

11. 7. 2012 18:47
Rubrika: Živé chrámy

Druhý prázdninový týden se v Praze sešla malá mezinárodní skupinka vysokoškolských studentů, učitelů a jezuitských kněží, aby se všichni společně i každý sám za sebe stali živým chrámem, který vdechuje nový život chrámům kamenným.


Do srdce Evropy jsme se sjeli ze tří směrů - Moravy, Itálie a Španělska. Naším dočasným domovem se stala rezidence otců jezuitů při kostele sv. Ignáce na Novém Města pražském a místem našeho apoštolátu kostel Nejsvětějšího Salvátora - nejstarší chrám Tovaryšstva Ježíšova v českých zemích, situovaný v samotném centru veškerého městského ruchu, dopravy a komunikací. "Sancta Sanctorum" barokní jezuitské Prahy, ve které se Slovo pro spásu člověka stává tělem, kde náš Spasitel zjevuje svou slávu a odkud žehná celému městu. A také až dodnes svatostánek pražské univerzitní obce.

Na několik málo dnů jsme se stali strážci tohoto chrámu. Vítali jsme tu turisty nejrůznějších národností i vyznání. Nechyběli mezi nimi obyvatelé Taiwanu, Filipín, Norska, Andorry či Arizony; budhisté, čestí bratři, unitáři ani "ateisté". Procházeli jsme s nimi salvátorská zákoutí a - pokud možno v jejich vlastním jazyce - jsme jim objasňovali funkci křesťanského chrámu a seznamovali je s osudy sv. Ignáce z Loyoly, sv. Františka Xaverského či jezuitských patronů mádeže, sv. Aloise Gonzagy a sv. Stanislava Kostky, ale i se životem Ježíše Krista.

Po celý den a zvláště na závěr prohlídek měli navštěvníci (i my sami) možnost zastavit se v malém modlitebním koutku, zazpívat si, zahrát na kytaru či svěřit své prosby Pánu. V naší službě nás po celou dobu posilovaly každodenní ranní rozjímání a mše svaté, slavené v kapli u sv. Ignáce, v kryptě u Salvátora anebo v parku na Kampě :-).

Děkujeme otcům jezuitům z české i italské provincie za jejich přítomnost, podporu, trpělivost i vědomosti, o které se s námi podělili. Prosíme o Boží požehnání pro lidi, které jsme mohli potkat.

A těšíme se na setkání někdy příště, ať už v Praze či třeba v Římě :-).

Fotografie z akce si můžete prohlédnout tady.                             smi

Zobrazeno 1872×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona